Atmosfer Kontrollü Depo
Küreselleşen dünya tarımında, tarımsal ürünlerin depolanması, saklamadan doğan kayıpların giderilmesi, ürünün optimal sürelerde ve düzenli olarak piyasaya sevk edilmesi ve pazar isterlerinin karşılanması bakımından büyük önem taşımaktadır. Günümüzde yaş meyve ve sebze üretiminde tüketici tercihleri her zamankinden çok daha fazla ve pazar koşullarını belirleyici rol oynamaktadır. Bu koşullara uyulmadığı takdirde ihracat ve buna bağlı olarak üretimde ilerleme olasılığı görünmemektedir.
Ayrıca ülkemiz, meyve ve sebze üretiminde dünyanın ilk beş ülkesi arasında yer almakla birlikte üretim ve üretim sonrası kayıpları nedeniyle tüketicinin sofrasında çok gerilerde kalmaktadır. Sebze ve meyveler tarladan doğrudan tüketiciye ulaştırılmaya çalışılmakta ya da bazı ürünler geleneksel yöntemlerle saklanmaktadır. Bu amaçla soğuk hava depoları kullanılmakta, soğuk hava depolarının sayısında artma görülmekle birlikte bu depolar modern saklama yöntemlerinin yanında etkinlikten çok uzak görülmektedir. Çözüm ise Atmosfer Kontrollü Depo'dur.
AK/ADO Depo (Atmosfer Kontrollü Depo) depolama teknolojisinde ulaşılan en üst düzeydir.
Sebze ve meyveler toplandıktan sonra da gelişimlerini sürdürürler. Havadan oksijen (O2) alır, ortama karbondioksit (CO2) verirler. Meyvenin bozulması, çürümesi bu sürecin sonucudur. AK/ADO depoda meyve ve sebzenin gelişimlerini sürdüremeyecekleri bir atmosfer ortamı yaratılır. Bu ortam, oksijenin (O2) neredeyse yok edildiği, azotlu (N) bir ortamın oluşturulduğu, saklanan sebze ve meyveden üreyen zarar verici karbondioksit (CO2) ve etilenin (C2H4) emildiği, ideal ısı derecesinin sağlandığı bir ortamdır. AK/ADO depoda yaşam durmakta, sürekli tazelik sağlanmaktadır.
Çevreye duyarlı, kimyasal ya da benzeri herhangi bir yöntem içermeyen Atmasfor Kontrollü Depo, taze uzun ömrün sırrıdır.
Ayrıca ülkemiz, meyve ve sebze üretiminde dünyanın ilk beş ülkesi arasında yer almakla birlikte üretim ve üretim sonrası kayıpları nedeniyle tüketicinin sofrasında çok gerilerde kalmaktadır. Sebze ve meyveler tarladan doğrudan tüketiciye ulaştırılmaya çalışılmakta ya da bazı ürünler geleneksel yöntemlerle saklanmaktadır. Bu amaçla soğuk hava depoları kullanılmakta, soğuk hava depolarının sayısında artma görülmekle birlikte bu depolar modern saklama yöntemlerinin yanında etkinlikten çok uzak görülmektedir. Çözüm ise Atmosfer Kontrollü Depo'dur.
AK/ADO Depo (Atmosfer Kontrollü Depo) depolama teknolojisinde ulaşılan en üst düzeydir.
Sebze ve meyveler toplandıktan sonra da gelişimlerini sürdürürler. Havadan oksijen (O2) alır, ortama karbondioksit (CO2) verirler. Meyvenin bozulması, çürümesi bu sürecin sonucudur. AK/ADO depoda meyve ve sebzenin gelişimlerini sürdüremeyecekleri bir atmosfer ortamı yaratılır. Bu ortam, oksijenin (O2) neredeyse yok edildiği, azotlu (N) bir ortamın oluşturulduğu, saklanan sebze ve meyveden üreyen zarar verici karbondioksit (CO2) ve etilenin (C2H4) emildiği, ideal ısı derecesinin sağlandığı bir ortamdır. AK/ADO depoda yaşam durmakta, sürekli tazelik sağlanmaktadır.
Çevreye duyarlı, kimyasal ya da benzeri herhangi bir yöntem içermeyen Atmasfor Kontrollü Depo, taze uzun ömrün sırrıdır.